Pervin Buldan kimdir

Çocukluğu ve sonrası

Pervin, 6 Kasım 1967’de, Hakkari’de, Lütfiye ve Halis çiftinin kızları olarak dünyaya geldi. Liseyi tamamladıktan sonra Iğdır İl Özel İdaresi’nde kısa bir dönem memurluk yaparak çalışmaya başladı. İstanbul Üniversitesi’nden mezun oldu.

Pervin Buldan’ın hayatının yönü, belki de 1987’de teyzesinin oğlu, Leyla Zana’nın abisi Savaş Buldan ile evlendiğinde çizildi. Evlendikten sonra Savaş Buldan’ın işleri sebebiyle İstanbul’a taşındılar. 1991’de, ilk çocukları Neçirvan dünyaya geldi. 1994’te hayatının dönüm noktasını yaşadı…

Savaş Buldan, PKK’ya maddi yardımda bulunmasıyla biliniyordu. 2 Haziran 1994’te kimliği belli olmayan kişiler tarafından kaçırıldı ve 4 Haziran’da ölmüştü. 33 yaşındaydı. 27 yaşındaki Pervin, ikinci çocuğuna hamileydi. Ölüm haberini aldığı gün erken doğum yaparak ikinci çocukları Zelay’ı dünyaya getirdi.

Pervin Buldan, şimdi iki çocuklu bir anneydi ve kocasının ölüm haberi ile hayata küsmüştü. Bir yıl yas tuttuktan sonra Cumartesi Anneleri’ne katılmaya karar verdi. Dört yıl boyunca her Cumartesi, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması, kayıpların bulunması amacıyla Taksim’de Galatasaray Lisesi önünde yapılan eylemlere katıldı.

Bir yandan da siyasi yaşamı başlamıştı…

Pervin Buldan kimdir? biyografisi

Siyasi yaşamı

Buldan, Cumartesi eylemlerinin yanında HADEP’te (Halkın Demokrasi Partisi) iki dönem Parti Meclis Üyesi olarak görev aldı. 1999 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge Milletvekilliğine aday olan Buldan, HADEP, yüzde 10 seçim barajının altında kaldığı için milletvekili olamadı.

2002 Türkiye Genel Seçimleri’nde DEHAP’tan (Demokratik Halk Partisi) İstanbul 3. Bölge Milletvekilliğine aday oldu. Ancak DEHAP da yüzde 10’luk barajın altında kaldı.

Buldan, bunların yanında “Mağdur Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” adlı bir dernek kurdu. Bu derneğin kapatılmasının ardından da bu kez 2002’de, Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin kurucularından biriydi. Ayrıca derneğin başkanlığını da yürüttü.

Buldan, 2005’te, İsviçreli bir kadın girişimci tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Aday gösterilen 1000 kadından biriydi…

Pervin Buldan kimdir? biyografisi

Milletvekili Buldan

Buldan, 2007 Türkiye Genel Seçimleri’nde seçim barajını geçebilmek için pek çok partinin desteklediği Bin Umut Adayları adlı bloktaydı. Iğdır’dan bağımsız aday olarak katıldı ve seçimi kazandı. Ayrıca bununla birlikte Buldan, Iğdır’ın ilk kadın milletvekiliydi. Bağımsız aday olarak meclise girdikten sonra, DTP (Demokratik Toplum Partisi) grubuna katıldı.

11 Aralık 2009’da Anayasa Mahkemesi ile DTP’nin kapatılmasıyla onun ardından gelen BDP’ye (Barış ve Demokrasi Partisi) dahil oldu.

2011 Türkiye Genel Seçimleri’nde Buldan, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Bağımsız Adayı olarak yeniden Iğdır’dan milletvekili seçilerek TBMM 24. dönem milletvekillerinden biri oldu. 5 Temmuz 2011 itibarıyla da, BDP Grup Başkanvekili olarak görevini sürdürmeye başladı.

Buldan, Haziran 2015’te 25. Dönem İstanbul Milletvekili oldu. Kasım 2015’te, 26., ve 2018’de 27. Dönem İstanbul Milletvekili idi…

Pervin Buldan kimdir? biyografisi

Hakkındaki dava ve soruşturmalar

Buldan, Mart 2008’de, Iğdır’da Dünya Emekçi Kadınlar Günü için düzenlenen bir mitingde, DTP Iğdır Milletvekili olarak bölücübaşı Abdullah Öcalan’a ‘Sayın’ diyerek af istemiş ve Kürtçe yaptığı konuşmasında başkaldırıdan söz etmişti. Bu durum karşısında, Türk Ceza Kanunu’nun 215. Maddesi “Suç ve suçluyu övme” ile 216/1’inci maddedeki “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçları kapsamında değerlendiren Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma başlatıldı. Başsavcı Mustafa Küçük, soruşturma dosyasının Adalet Bakanlığı’na gönderileceği açıklamasını yaptı.

Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi, Buldan’ın ek ifadesinin alınması için Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı gönderdi. HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Buldan, 23 Aralık 2016’da, 6. Ağır Caza Mahkemesi’ne giderek, “suçu ve suçluyu övmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından sebep hakkında açılan dava kapsamında ifadesini verdi.

Dava, Buldan’ın 2 yıla kadar hapsi istemiyle açılmıştı. Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 9 Şubat 2017’de görülen duruşmada avukatı Sedat Buldan, "Kamuoyunda 3. yargı paketi olarak bilinen 6352 sayılı Kanunla, 2011 ve öncesi işlenen suçlarda kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilmesi gerektiği çıkan yasayla sabitlenmiştir. Müvekkilim o dönem milletvekili vasfıyla yaptığı konuşmalarda Türkiye'de bir Kürt sorunu olduğunu, bu sorunun da barışa dönmesi için Abdullah Öcalan'ın da katkısının olacağını belirtmiştir. Müvekkilimin iyi niyetlerle bu konuşmayı yaptığı ve isnat edilen suçu işlemediğinden beratına karar verilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Davanın hakimi Uğur Şentürk, sanık Buldan hakkında 6352 sayılı kanunun geçici 1. maddesi uyarınca, kovuşturmanın ertelenmesine karar verdi. Bu tarihten itibaren 3 yıl içinde yeni bir suç işlenmesi halinde davalara düşme kararı verileceğinin de altını çizen Şentürk, yine aynı yasa kapsamında yeni bir suç işlenirse de, kovuşturmaya devam edileceğini hatırlattı.

Pervin Buldan kimdir? biyografisi

(Mithat Sancar ile)

HDP Eş Genel Başkanı Buldan

Buldan, 15 Ekim 2012’de kurulan HDP’ye, 23 Şubat 2020’de toplanan 4. Olağan Kurultayda Mithat Sancar ile birlikte Eş Genel Başkan oldu. 1018 delegeden 838’inin kullandığı oylardan 836’sını alan ikili, Selahattin Demirtaş ve Serpil Kemalbay’ın yerine geldi.

HDP, 2018 Genel Seçimleri’nde, yüzde 11,7 oy alarak 67 milletvekili ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmişti.