Sumak nedir? Sumağın faydaları nelerdir?
ensonhaber.com

Sumak, özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında kullanılan bir baharattır.

Genellikle kuru toz halinde bulunur ve yemeklere hafif ekşi bir tat katar.

Sumak, genellikle et yemeklerinde, salatalarda, mezelerde ve pilav gibi birçok yemekte kullanılır. Sumak Türk mutfağında da sıklıkla tercih edilir.

Sumak, sadece lezzet katmasıyla değil, aynı zamanda sağlık açısından da bazı faydaları bulunan bir baharattır.

İşte sumağın bazı faydaları;

- Sumak, antioksidan bileşikler içerir. Bu bileşikler vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir ve genel sağlığı destekleyebilir.

- Bazı çalışmalar, sumakta bulunan bileşiklerin iltihaplanmayı azaltabileceğini ve inflamatuar durumlarla ilişkilendirilen rahatsızlıkların semptomlarını hafifletebileceğini öne sürmektedir.

Sumak, kalp sağlığını destekleyebilecek bileşikler içerebilir. Özellikle, kan basıncını düşürebilecek ve kolesterol seviyelerini dengeleyebilecek özelliklere sahip olabilir.

- Sumak, bağışıklık sistemini destekleyebilecek antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir. Bu, vücudu hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı koruyabilir.

- Sumak, sindirimi iyileştirici ve mide sağlığını destekleyici özelliklere sahip olabilir. Bazı kültürlerde, sumak çayı mide rahatsızlıklarını hafifletmek için kullanılır.