Beyaz Saray'daki Uşak halısının sırrı
İHA

ABD Başkanı George Washington’un, 1700’lü yılların sonunda Beyaz Saray inşaatı sırasında yaptırdığı tablolarda, Uşak halısına rastlandığı görüldü.

ÜNLÜ RESSAMLARIN ÇERÇEVELERİ YER ALIYOR

Türklerin dünyaya armağanı olan halı kültürünün, önemli bir merkezi olan Uşak’ta, dünya liderlerinin portrelerini Uşak halısı ile resmeden ünlü ressamların çerçeveleri sergileniyor.

Bununla beraber akıllara gelen "Neden Uşak halısı sarayların tercihi?" sorusunda ortaya çıkan cevap, çok ilginç bir detayı gözler önüne serdi.

Beyaz Saray'daki Uşak halısının sırrı

DÜNYAYA YAYILAN HALI

Konuyla ilgili olarak Uşak Kent Tarihi Müzesi Müdürü Arkeolog Cengiz Doğan  yaptığı açıklamada, Pazırık Kurganları’nda ilk halıya rastlandığını ve yapılan araştırmada halının Türkler tarafından dokunduğu ve dünyaya yayıldığına dikkat çekti.

"HALI, BEYAZ SARAY'IN TABLOLARINDA GÖRÜLMEKTE"

Dönemin ünlü ressamları Lorenzo Lotto ve Hans Holbein gibi sanat tarihinden çok iyi bilinen sanatçıların, Uşak halılarını ünlü tablolarına konu ettiklerini vurgulayan Doğan, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Washington, 1700’lü yılların sonunda, Beyaz Saray ilk yapılırken yaptırdığı tablolarda Uşak halısına yer vermiştir. Yine İngiltere saraylarında, özellikle duvar süsü olarak Uşak halıları kullanıldığı görülmekte. Bir de dikkat çeken konu; ülkeler arası yapılan önemli anlaşmalarda, masada Uşak halısının serili olduğu, müzemizde sergilenen tablolarda görülmekte." dedi.

Beyaz Saray'daki Uşak halısının sırrı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)