Bayındır kutupta namaz vakitlerini belirleyecek

Bayındır kutupta namaz vakitlerini belirleyecek

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Süleymaniye Vakfı Din ve Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Ramazan ayında fazla oruç tutulduğunu ve sabah namazı vaktinin yanlış olduğunu gündeme getirerek kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı. Şimdi de Bayındır Diyanet Takvimi'ni 1972'de ilk kez hazırlayan komisyona başkanlık yapan ve eski Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem ve İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ökten, kutuplarda namaz ve oruç vakitlerini belirlemek için Svalbard'a gitti.

GÖZLEM YAPACAKLAR

Yola çıkmadan önce Süleymaniye Vakfı'nda konuyla ilgili açıklama yapan Bayındır, daha önce Torino'da namaz ve oruç vakitlerinin belirlenmesi için çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak bugün Norveç'e bağlı bir takım ada olan Svalbard'a gideceklerini söyledi.

Kuzey Buz Denizi'nde yer alan ve yüzde 60'ı buzullardan oluşan Svalbard'da bugün gözlem yapacaklarını kaydeden Bayındır, bu günlerde güneşin ufkun en fazla 10 derece altına kadar çıktığını, bu anda sadece ufukta hafif bir aydınlık belirdiğini dile getirdi.

''Böyle bir noktada namaz vakitleri oluşuyor mu oluşmuyor mu? Bunu tespit etmek için uzman bir ekiple buraya gidiyoruz'' diyen Bayındır, çalışmalarında nihai sonuca ulaştıklarını belirterek şunları söyledi:

"ULUSLARARASI BİLİMSEL BİR TOPLANTIDA TARTIŞACAĞIZ"

''Artık bundan sonra hem bilim, hem fıtrat, hem de din konularının tamamen birleştiği bir çözüme ulaştığımız kanaatindeyim. Dönüşte bunları Tromso'da uluslararası bir bilimsel toplantıda tartışacağız. Toplantıya dünyanın değişik yerlerinden bilim adamları katılacak.''

Bayındır, heyette bulunan akademisyen, DİB Din İşleri Yüksek Kurulu eski üyesi ve Türkiye'deki1972 yılında ilk kez 365 günlük Diyanet Takvimi'ni hazırlayan komisyonun başkanlığını yapan Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem'in konunun ileri gelenlerinden olduğunu, heyette bulunmasının fazlasıyla önem arz ettiğini aktardı.

Adnan Ökten'in da bütün çalışmalara katıldığını ifade eden Bayındır, Ökten'in bilimsel çalışmalarda büyük bir özveri örneği gösterdiğini, beraber kutup bölgesine gerçekleştirdikleri 3. ziyaret olacağını anlattı.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bayındır kutupta namaz vakitlerini belirleyecek

SAADETTİN TEKSOY DA KUTUPTA NAMAZ KILMIŞTI

Kutuplarda namaz tartışması her dönem en çok tartışılan konu başlıklarından birisi oldu. Bir dönemin fenomen televizyoncusu Saadettin Teksoy da bu tartışmalara katılmış ve kutuplarda namaz kılmıştı.

Saadettin Teksoy'un kutuplarda namaz kıldığı o anlar

Bayındır kutupta namaz vakitlerini belirleyecek

KUTUPLARA DAİR YANLIŞ BİLİNENLER

İslam Muhakeme Hukuku alanında yaptığı çalışmaların yanı sıra Süleymaniye Vakfı Başkanı olarak tanıdığımız Bayındır, özellikle "Ticaret ve Faiz, Kur'an Işığında Tarikatçılığa Bakış, Duada, Kur'an Işığında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar" adlı çalışmalarıyla biliniyor. Aralarında Türk Astronomların da bulunduğu ekibiyle yaptığı çalışmalar kapsamında "6 ay gece 6 ay gündüz" kavramının tamamen gerçek dışı olduğunu belirten Bayındır, sürekli gece, sürekli gündüzün yaşanmadığını belirterek, "6 ay boyunca güneş doğmuyor, ama bu halde söylendiği gibi gece de yaşanmıyor. Yani güneş ufkun altında olmasına rağmen gündüz yaşanabiliyor. Tam tersi durum da, yani güneş ufkun üzerinde olduğunda gündüz yaşanması gerekirken de karanlık olabiliyor. Bu bize gecenin de gündüzün de tamamen farklı varlıklar olduğunu gösterir" diyor.

1 SAATTE 3 VAKİT NAMAZ KILIYOLAR

Kutuplarda namaz tartışmasıyla ilgili kafasını karıştıran iki temel nokta olduğunu açıklayan Bayındır, 'Bu bölge Müslümanları için karışıklığa neden olmuyor mu?' sorusuna ise şöyle cevap vermişti; "Hem de nasıl... İki belirleme arasında ciddi farklar var. Mesela Güneşin ilk göründüğü 17 Ocak'ta öğlen namazı için vakit 11.54'te giriyor. İkindi namazı vakti ise 11.58'de giriyor. Yani arada sadece 4 dakika var. Akşam namazı vakti ise ikindi ezanından sadece 55 dakika sonra giriyor. Yani sadece 1 saat içinde üç namaz vakti giriyor. İşin anlaşılmaz noktası ise bir önceki günkü akşam namazı vakti ise 16.53 olarak belirleniyor. İki gün arasındaki akşam namazının vakti fark 4 saati buluyor. Bu yerli halkı fena halkı sıkıntıya sokuyor."

KUŞKULAR BENİ TETİKLEDİ

Neden Kutuplarda bir araştırma yapmak istediniz?
Bunun iki nedeni var. İlki şu ana kadar bize öğretilen ve gösterilenler üzerindeki kuşkuların büyüklüğüdür. Her zaman kutup bölgesinde 6 ay gündüz, 6 ay gece olduğu söylendi. Böyle olduğu zaman ikisini toplayıp bir tek gün yapmanız ve 6 ayda beş vakit namaz kılmanız lazım. Bu olmayacağına göre, insanlar yakın bölgeye göre namaz kılınır oruç tutulur şeklinde fetva verdiler. Ancak Kur'an'da buna kaynak olacak hiçbir ayetin olmaması nedeniyle kutup bölgesinde 5 vakit
namazın olması gerektiğini düşündük.

İkinci neden nedir?

İkinci neden Kur'an'ın evrenselliği ilkesi ve bu yöndeki bazı haklı tenkitler, "Allah kutup bölgesini bilmiyor muydu ki, burada namaz vakitleri belirlememiş" gibi... Öyleyse şu noktaya varıyor insanlar Kur'an Allah'ın kitabı değil" Ben işin daha acısını söyleyeyim. Tanıdığım bir profesör bana, "İslam evrensel bir kitap değildir" dedi. Yani Kur'an'ın Allah'ın kitabı olmadığını söylemiş oldu. 'Niye' dedim ona... Bana, "Eğer evrensel bir kitap olsaydı kutup bölgelerinde namaz vakitlerini belirlemesi gerekirdi" dedi. Kutuptaki vakit problemi bir Müslüman'ın burada nasıl namaz kılacağından ziyade evrensel bir takım anlamlar da taşıyor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

''ÇALIŞMALAR İLİM DÜNYASINDA ÖNEMLİ VERİLER KATACAK''

Prof. Dr. Yeprem, Süleymaniye Vakfı'nın çalışmalarını takdir ettiğini belirterek ''Bu çalışmalar ilim dünyasına önemli veriler kazandıracak. Özellikle Türkiye'de ve İslam dünyasında namaz vakitleriyle ilgili bir takım tartışmaların çözüme ulaşmasında önemli rol oynayacak diye düşünüyorum'' dedi.

Yeprem, toplumlarda her konuda olduğu gibi namaz vakitleri hususunda da tartışmalar yaşanmasını ''olayın tabiatı'' gereği olduğunu söyledi. İctihatlardaki farklılıkları hatırlatarak kendisinin farklı düşünceleri ''bu doğru'', ''bu yanlış'' şeklinde yorumlamaktan kaçındığını belirten Yeprem, farklı görüş ve uygulamaların tolere edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çalışmalara severek katıldığını aktaran Yeprem, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yöndeki çalışmalarının başından beri içinde olduğunu hatırlattı.