Avrupa'da döner yasağı geri çevrildi
RUPTLY

Avrupa Parlamentosu Gıda Komitesi, dondurulmuş dönere katkı maddesi olarak konulan fosfatın yiyeceklerden kaldırılması amacıyla başlatılan ve dönerin de yasaklanmasına yol açacak düzenleme talebini geri çevirdi.

Avrupa'da döner yasağı geri çevrildi

PARLAMENTO'DA OYLAMA

AP Gıda Komitesi'nin gerçekleştirdiği oylama, leyhte ve aleyhte yapılan savunmaların ardından başladı. Parlamento'nun tam kadro olarak katıldığı oylamada sonuç 373'e 272 ret kararının alınması oldu. Parlamento'da 30 kişi de oyunu çekimser yönde kullandı.

Avrupa'da döner yasağı geri çevrildi VİDEO

Avrupa'da döner yasağı geri çevrildi

AVRUPALI PARLAMENTERLER ÜZÜLDÜ

AP'nin aldığı bu karar Belçikalı Yeşilleri de üzdü. Bart Staes ve Danimarkalı Sosyalist Ortaklar Christel Schaldemose, sonuçların üzücü olduğunu belirterek, "Kebabın yasaklanacağını hiç düşünmedik, sadece EFSA'nın incelemesini beklemek ve görmek istedik" dedi.

EFSA 2018 yılı sonunda fosfatın sağlık sonuçlarını gözden geçirmeyi planlıyor.

Avrupa'da döner yasağı geri çevrildi

NELER YAŞANMIŞTI?

AP Gıda Komitesi, dönerde gıda katkı maddesi fosfatın yasaklanmasına ilişkin bir teklifi görüşmüş, fosfatın kalp sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle döner ve kebaplarda kullanımının yasaklanmasını istemişti.

AB kuralları et ürünlerinde fosfat kullanımına genel olarak izin vermiyor. Ancak, etin lezzetini ve suyunu korumak için çeşitli istisnai durumlarda söz konusu maddeler kullanılabiliyor.