Aşıklı Höyük tarihe ışık tutuyor
AA

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran,yaptığı açıklamada, Aşıklı Höyük'ün Kapadokya'nın en eski köy yerleşmesi olduğunu, milattan önce 8500 ile 7300 arasında uzun süreli ve kesintisiz yerleşime ev sahipliği yaptığını söyledi.

11 BİN YILLIK TARİH

Aşıklı'da kalıcı yerleşmenin kurulmasının 10 bin 500 yıl öncesine tarihlendiğini belirten Mihriban Özbaşaran, "Bu en eski tabakanın altında, önceki yıllarda saptanan ve günümüzden 11 bin yıl öncesine kadar giden tarihler de mevcut, ne var ki bu örnekler tekil. Son 3 yıldır yürütülen yüzey araştırmalarında Aşıklı'daki yerleşme öncesine tarihlenen buluntu yerlerinin saptanmış olması, söz konusu tarihlerde bölgede göçer toplulukların mevcudiyetini doğrulamaktadır." diye konuştu.

Aşıklı Höyük tarihe ışık tutuyor

"SÜRECİ ADIM ADIM TAKİP EDİYORUZ"

Mihrian Özbaşaran, Aşıklı Höyük'te avcı toplayıcı yaşamdan yerleşik yaşama geçişin adım adım izlenebildiğine işaret ederek, "Bu dönem avcı, toplayıcı ve göçer yaşam biçiminden yerleşik yaşama, tüketimden üretime geçişin, toplumun sosyal yapılarındaki dönüşümlerin izlendiği bir süreç. Aşıklı'da tüm bu süreci adım adım izleyebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Aşıklı Höyük tarihe ışık tutuyor

İLK AŞIKLARIN MEZARLARINA ULAŞILDI

2018 yılında en alt tabakada ilk Aşıklılardan birisine ait mezara ulaştıklarını vurgulayan Mihriban Özbaşaran, "Aşıklı'da en alt tabakada, günümüzden 10 bin 500 yıl öncesinde kalıcı olarak yerleşmeye karar vermiş grubun bir üyesinin mezarını bulduk. Bu da ilklerden bir tanesi. Bu en eski insanlardan bir tanesi." diye konuştu.

Aşıklı Höyük tarihe ışık tutuyor

"TURİZMDE DAHA ÇOK ÖN PLANA ÇIKMALI"

Mihriban Özbaşaran, "Burası Kapadokya turizminde daha fazla ön plana çıkmalı. Kapadokya'ya gelen turistleri 10 bin 500 yıl öncesine, Aşıklı Höyük'e çekmeyi hedefliyoruz. Girişte 'deneysel evler' dediğimiz, höyükte bulduğumuz evleri ya da yaşam mekanlarını birebir canlandırdığımız replikalar var. Evlerin içine giren ve oradaki yaşamı deneyimlemek isteyen turistlerin büyük ilgi gösterdiklerini gözlemliyoruz. Özellikle damdan girişler, ateş yerleri, evlerin içine gömülen insanların canlandırmaları yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Burada dörtgen evlere çatıdan giren turistler, farklı bir deneyim yaşıyorlar. Ayrıca koruyucu çatı sistemi altındaki kazı alanını gezen turistler, buradaki çalışmalar hakkında bilgi alıyorlar." şeklinde konuştu.

Aşıklı Höyük tarihe ışık tutuyor

Aşıklı Höyük tarihe ışık tutuyor

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)