AK Parti İstanbul seçimlerine itiraz etti
ensonhaber.com

31 Mart seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için partilerin itiraz süreçleri devam ediyor.

AK Parti, İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yeniden yapılması için Yüksek Seçim Kurulu'na olağanüstü itiraz başvurusu yaptı.

AK Parti heyeti adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz şu açıklamaları yaptı:

RAKAMLAR FARKLI OLUNCA TAKİPÇİSİ OLDUK

"YSK, 28 bin farkla CHP'nin lehine seçim bittiğine dair açıklama yaptı. CHP 29 bin fark dedi. AK Parti de 3.870 oy farkıyla AK Parti'nin aldığını dile getirdi. Rakamlar farklı görününce biz meselenin takipçisi olmak üzere İstanbul'a gittik. Bu farkın ve çelişkinin ne olduğunu araştırmaya başladık.

MADDİ HATALAR DÜZELTİLDİĞİNDE BİLE 8 - 9 BİN OY BİZE YAZILDI

Maddi hata; sayım sonuç çizelgelerinden tutanağa aktarılırken yapılan hatalar var, tutanaklardan ilçe seçim kuruluna girilirken oynanan rakamlar var. Bunları farkettikçe düzeltmeye çalıştık. Sadece maddi hata düzeltimi yoluyla 8-9 binlere varan, AK Parti'nin lehine olması gerekirken başka yerlere kaydırılan oy olduğunu gördük.

AK Parti İstanbul seçimlerine itiraz etti

TÜM OYLAR TEKRAR SAYILMADI

Ortada bir şüphe var ve bunu gideremedik. Tüm oyların tekrar sayımında yüzde 10'u sayılmışken 29 binlerden, 13 binlere indi. Tüm oylar tekrar sayılsaydı seçim bizim lehimize sonuçlanacaktı.

5 BİN 388 MÜHÜRSÜZ SAYIM DÖKÜM ÇİZELGESİ VAR

Seçimlerin adeta belkemiğini sayım döküm çizelgeleri oluşturur. Buradan sandık sonuç tutanaklarına ve oradan da birleştirme tutanaklarına aktarılır. Sayım döküm çizelgelerinden 5 bin 388'i mühürsüz. Bunu dediğimde oy pusulaları, zarflar geçmişte de iddialar vardı. Benim kastım onlar değil. Sayım döküm cetvellerinin 5 binden daha yukarı bir oranda mühürsüz olduğunu gördük. 684'ünün imzasız olduğunu gördük. Kısıklılar var seçmen listelerinde, yanına şerh düşülmemiş oy kullanamaz diye. Cezaevi seçmenleri var ilçelerdeki seçmen listelerinde, yanına oy kullanamaz diye şerh düşülmemiş. Cezaevini adres olan gösterilen ve aslında oy vermemesi gereken ama veren seçmenler var cezaevinde. Ne hikmetse ve nasılsa gerçekten izahı zor, yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü seçmen kayıtlarında yer almış. Kayıp oylar var. Oy kullanan seçmenle oy pusulasıyla çok ciddi farklar var."