ABD CENTCOM komutanı: SDG şu anda Fırat'ın doğusunda
AA

ABD'nin Ortadoğu ve Orta Asya'daki kuvvetlerinin komutanı olan General Votel, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, komutasındaki güçlerin faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı hakkında konuşan Votel, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı mücadelesinin uluslararası koalisyona çok yardımcı olduğunu belirterek, "Görmeyi istediğimiz şey, ortaklarımızın ve güçlerimizin hepsinin şu anda DAEŞ'e karşı odaklanması." dedi.

ABD CENTCOM komutanı: SDG şu anda Fırat'ın doğusunda

"Kürt gruplar Fırat'ın batısına ilerlerse ABD yardımını kaybedecekler mi?" sorusunu cevaplayan Votel, "Bizim tüm gruplara desteğimiz DAEŞ'e karşı mücadele etmelerine bağlı. Bu da böyle olmaya devam edecek. Ortaklarımızın kendi aralarında çarpışmasını istemiyoruz. Bunu önlemeye çalışmayı sürdüreceğiz. Bizim için önemli olan hem SDG'nin hem de Türk ortaklarımızın DAEŞ'e odaklı kalmasını sağlamak." diye konuştu.

Votel, YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilip çekilmediği konusunda, "Kürtlerin büyük bölümü, SDG'nin parçası olan Kürt gruplar şu anda Fırat'ın doğusunda. Bize verdikleri taahhütlerine bağlı kaldılar." ifadesini kullandı.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) sadece Kürtlerden oluşmadığını, Suriyeli Araplar, Türkmenler ve diğer Suriyelilerin de bunun içinde olduğunu söyleyen Votel, örnek olarak Menbiç'te güvenliği sağlaması için bırakılan unsurların özellikle Menbiçlilerden oluştuğunu dile getirdi.

"Destekledikleri Kürt unsurların büyük ölçüde dönmeyi kabul ettikleri yerlere döndüklerini" savunan Votel, "Kürtlerin kalmalarını istediğimiz yerlerde kalmalarının harekat planımızda ilerlememize katkısı olacaktır." şeklinde konuştu.

"İKİ TARAFLA DA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"

Votel, "Türkiye, Kürt gruplara desteğinizi kesmenizi istiyor. Desteklediğiniz gruplar içinde Arapların sayısını artırmak için uğraşıyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Hem Türkiye hem de SDG, DAEŞ ile mücadelemize katkı yapıyor. Türkiye olağanüstü bir rol oynuyor. İki tarafla da çalışmayı sürdürmek istiyoruz. Arapların sayısını artırmak için kesinlikle uğraşıyoruz. SDG, DAEŞ'e karşı etkili bir unsur olduğunu kanıtladı. Diğer unsurların da onlarla hareket etmesini istiyoruz. Bunu teşvik etmeyi sürdüreceğiz."

"TÜRKİYE ERKEN BAŞLADI" İDDİASI

Votel, "Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'na ABD'ye söylenenden erken başladığına" dair iddiaların sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Erken başladıklarını söyleyemem. DAEŞ'e karşı Cerablus'a ilerleme kararlarında harekatı destekledik. Askeri liderler fırsat ararlar ve bulduklarında harekete geçerler. Sanırım onlar da bir fırsat gördüler ve hızlıca harekete geçtiler. Biz de destek verdik. DAEŞ'ten başka bir şeye odaklandıklarında desteğimizi çekmek zorunda kaldık. Şimdi o unsurları ayrı tutmaya ve DAEŞ'e odaklı kalmalarını sağlamaya çalışıyoruz."

"Türkiye'den DAEŞ ile Suriye içinde mücadelesini sürdüreceğine dair bir teminat aldınız mı?" sorusu yöneltilen Votel, özel olarak bir teminat almadıklarını, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamındaki güçlerin Cerablus'tan sınır boyunca batıya doğru ilerlediklerini gördüklerini söyledi.

Votel, "Bu çok iyi haber. Bize çok yardımcı olacaktır. Önemli olan niyettir. Sahada gördüğüm şey DAEŞ'le mücadeleye çok bağlı oldukları." ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE, NEREDE OLDUĞUMUZU İYİ BİLİYOR"

Votel, ayrıca ÖSO ile doğrudan iletişim halinde olmadıkları, iletişimi Türkiye aracılığıyla kurdukları bilgisini aktardı.

Cerablus'tan ayrılan DAEŞ militanlarının nereye gittiği sorusunu yanıtlayan Votel, bu kişilerin batıya ve güneybatıya, El Bab bölgesine ya da Rakka'ya gitmiş olabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin YPG'yi hedef alırken SDG'ye destek veren Amerikan özel operasyon güçlerini vurmasına yönelik endişe taşıyıp taşımadığı sorulan General Votel, "Türk güçlerle uzun süredir lokasyonlar konusunda birlikte çalışıyoruz. Nerede olduğumuzu çok iyi biliyorlar. Tabii ki hatırlatabiliriz ama açıkçası Türkiye öncülüğündeki güçlerle koordinasyonumuz ve durumsal farkındalığımız iyi. Bu benim için bir endişe kaynağı değil." karşılığını verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)