78 yıl sonra kefene sarılarak defnedildiler
DHA

1

Hozat İlçesi'ne bağlı Karabakır Köyü'nde 1938 yılında, öldürülerek toplu bir mezara gömülen, Baran ve Canan ailelerine mensup 11 kişiye ait olduğu ortaya çıkan kemikler köyde bugün düzenlenen törenle toprağa verildi.

TÖRENE KATILAN İSİMLER

4 Mayıs 1938 olaylarında hayatlarını kaybeden Tuncelileri anmak için düzenlenen program kapsamında, Karabakır Köyü'nde düzenlenen törene Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun, aydın, yazar, ve sanatçılardan oluşan kalabalık bir grup katıldı.78 yıl sonra kefene sarılarak defnedildiler

11 KİŞİYE AİT KAFATASI VE KEMİKLER BULUNDU

15 Nisan 2015 tarihinde Karabakır Köyü, Seksur mevkiinde yapılan kazıda ortaya çıkan 11 kişiye ait kafatası ve kemikler, yapılan DNA testi sonucu Baran ve Canan ailesi üyelerine ait oldukları ortaya çıkmıştı. Canan ve Baran ailelerinin avukatı Cihan Söylemez, 1938 yılında ailelere mensup 24 kişinin kurşunlanarak öldürüldüğünü, 13 kişinin içerisinde bulunduğu ikinci bir toplu mezar daha olması gerektiğini belirterek, ileriki süreçte bu mezarın açılması için de hukuki girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

78 yıl sonra kefene sarılarak defnedildiler

YAKINLARI NASIL KATLEDİLDİKLERİNİ ANLATTI

Anma töreninde öldürülenlerin yakınları, kısa birer konuşma yaparak 24 kişinin nasıl kurşuna dizildiğini anlattıktan sonra Baran ve Canan ailelerinin avukatı Cihan Söylemez, hukuki süreç ve Adli Tıp Kurumu'ndan çıkan DNA ile analiz raporunu kamuoyuyla paylaştı. Söylemez, toplu mezar alanından kemikleri çıkarılan 11 kişiden 7'sinin çocuk olduğunu belirtti.

78 YIL SONRA KEFENE SARILDILAR

Yapılan konuşmaların ardından, toplu mezar alanından çıkarılan ve adli tıp incelemesi tamamlanan 11 kişiye ait kemikler, 78 yıl sonra kefene sarılarak, tek bir tabuta konuldu. Yapılan dini tören sonrası, tabut omuzlarda taşınarak mezar alanına getirildi.

78 yıl sonra kefene sarılarak defnedildiler

ZAZACA VE KÜRTÇE AĞITLARLA UĞURLANDILAR

11 kişiye ait kemiklerin konulduğu tabut, hazırlanan mezarın içine yerleştirildikten sonra Zazaca ve Kürtçe ağıtlar eşliğinde mezara toprak atıldı. Daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve diğer katılımcılar mezar başında mum yakarak, karanfil bıraktı.

78 yıl sonra kefene sarılarak defnedildiler

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)