2019 Yıllık seyahat rehberi
Özel İçerik

İş ve seyahat arasında seçim yapmak zorunda değilsin. Bu yıl planların tahmin ettiğin gibi gitmemiş olabilir, belki de dört gözle beklediğin bayram tatillerinde evdeydin. Ya da kuruş kuruş biriktirdiğin tatil parasıyla kredi kartı ekstreni ödedin. Önünde yeni bir seyahat planı yapman için 12 ay ve gidebileceğin 200’ü aşkın ülke var. Kafanda soru işaretleri olacak biliyorum: Uçağı kaçırmak mı? Endişelenme, başka bir tane olacak. Dolar mı arttı? Tamam; Ukrayna’ya bir bilet bakalım.  İşte ne zaman, nasıl ve nerede olmana yardımcı olacak bir yıllık gezi rehberin.

TAKVİME EKLEYECEĞİN ÜLKELERİ SÜZGEÇTEN GEÇİRELİM

Sonunda, yıllardır hayalini kurduğun o yolculuğa çıkmaya karar verdin. Bir varış noktası seçtin ve Kasım ayı takvimine ekledin. Yavaşla biraz: Yılın her ayı, gideceğin her yer için en doğru zaman olmayabilir. Mesela Paris Ekim’de bir başka güzeldir; Tayland için ise yağmur mevsimidir. Balayın için olsun, bir kafa molası ya da doğum günü kaçışı olsun, haritada herkes için mükemmel bir yer var. İştahlı gezginlerin erken rezervasyon dönemi için geri sayım başladı. İster bir güne katıl, istersen kendine bir dolar hesabı aç; kendimizi gezdirecek rotanın bahşişleri için para biriktirmeye bir an önce başlamakta fayda var.

Aşağıda senin için mevsim mevsim, hangi ayın keyfi nerede çıkar diye bir takvim belirledim. Elbette ki tek bir durak belirlemedim: Kampçılıktan, safariye, balayından festivale tüm tercih senin.

2019 Yıllık seyahat rehberi

OCAK

Gri ve soğuk havalar dünyanın her yeri için mi geçerli? Biraz harita oyunu oynayalım ve dünya enlemine meydan okuyalım. Türkiye kara kış yaşarken güneşin hala parladığı birkaç seçeneğimiz var.

Öncelikle Karayipler ya da Avustralya'ya gitme fikrini takvime ekleyelim. Renkli ünlü Rio karnavalını hedef yapıp Brezilya'ya, ya da Che Guevara’nın komünist tarihini görmeye Küba’ya gidebilirsin. Ekim-Nisan arası yağışlı geçse de, Küba’nın her mevsimi güzel. Güney Afrika’ya erken rezervasyon yaptırman için uçak biletleri satışta. Karayipler'deki Dominik Cumhuriyeti, Survivor yarışmalarından yabancı olmadığımız bu ülke, beyaz kumsalları, el değmemiş koyları ve çeşitli hayvan türleriyle oldukça davetkar. Alternatifi bol bir tatil için Güney Afrika'da özellikle Cape Town'u öneririm. Üstelik bu ülkelerin pek çoğu, Türk vatandaşlarından vize de istemiyor.

2019 Yıllık seyahat rehberi

TÜRKİYE'DEN SEÇTİKLERİM

Türkiye sevdan kışın da geçerliyse, Uludağ ve Kartepe’nin de ötesinde, Ocak ayı için termal bir rota belirledim. Jeotermal cenneti memleketimizde Yalova’dan Denizli’ye, Afyonkarahisar’dan Amasya’ya önerilerim olacak. Balıkesir ve Burdur kaplıcaları da bir o kadar faydalı jeotermal kaynaklara sahip. Hepsinin tadı başka; Afyonkarahisar ve Amasya benim için bir başka; kültürel ve tarihi zenginliklerini de merak etmelisin. Karaciğer, safrayolları ve bağırsak hastalıklarına şifa bulup, sıcak bir küvet keyfi için tercihini yap. Öyleyse Ocak’ta nereye gidiyoruz?

2019 Yıllık seyahat rehberi

ŞUBAT

Kayak yapmayı sever misin? Yoksa sen de benim gibi bütün yaz dağların taze karla dolmasını mı bekledin? Şubat ayında kayak tahtana çıkıp muhteşem İnstagram videoları çekebileceğin birkaç rota önereyim: Kış sporlarının kalbi Bulgaristan’ın incisi Bansko’ya gidelim.

Emin olmak da zor; Şubat ayı rotamız Courchevel, Meribel ve Belleville gibi dünya sosyetesinin gözbebeği kayak merkezlerini birleştiren Üç Vadiler mi, Doğu İtalyan Alpleri yani Dolomitler’in bir düzine kayak merkezi mi, İsviçre’nin masalsı Zermatt Alpleri mi, Fransa’da Méribel veya Türkiye’den bir Kartalkaya rehberi mi olsun? Kredi kartın bu konuda ne düşünüyor bilmiyorum ama benim Şubat seçimim Bansko’nun karlı dağları oldu. Kanada’dan dünyanın en iyi kayak merkezleri sıralamasına giren bir başka yer de Banff.

2019 Yıllık seyahat rehberi

Not: Rio Karnavalı denk geldiği şekilde Şubat ya da Mart aylarında Büyük Perhiz öncesi Cuma başlıyor ve perhiz öncesi Çarşambaya kadar sürüyor.

Devam edelim…

MART

İnsanın içi kıpır kıpır olmaya başlar. Rüzgar bile başka eser. Mükemmel bir fiyata mükemmel bir balayı için, Buenos Aires şubat ayında favori fırsatlar sunuyor. Asya hala iyi, neden muson mevsiminden önce Hindistan'ı denemiyorsun? Hindistan dünya üzerinizde görülebilecek en renkli, en farklı yer olabilir. Bollywood ünlülerini, ilginç kültürünü ve yerel yemeklerini deneyimlemek için güzel bir teklif.

2019 Yıllık seyahat rehberi

New York da yapışkan yazdan önce iyi bir bahis olsa gerek. Benim seçimim? Kuru ve sıcaklığın 25-30 derece arasında olduğu, yılın en iyi döneminde Maldivler ideal! Maldivler kuşkusuz Hint Okyanusu’ndaki bir başka tatil cenneti. Türk Hava Yolları direkt uçuşlarıyla 8 saatte Maldivlerde olmak var! Tabii biraz pahalıya patlayabilir. Hayallerin için değerse, Mart ayına yazdım öyleyse.

Yakın bir öneri için Gürcistan gezi rehberimi karıştırmaya başla; ilgini çekecektir. Karadeniz'in sırtında, tanıdık, bildik bir kültür. Güney Kafkasya’da yer alan ülke, tarihsel mirası ile kültür turizmi açısından cazip ülkelerden biri.

2019 Yıllık seyahat rehberi

NİSAN

Havalar ısınmaya başladı: Seçeneklerin arttı. Yunan zeytinlerini denedin mi hiç? Belki bu bahaneyle Akropolis’i görmeye gidersin. Zeus’un onlarca eserinde poz verip, Pire limanında yüzersin. Yani benim ilk seçimim Yunanistan oldu.

Bir diğer Nisan nerede güzeldir dersen; Malta derim. Taze ilk baharın en yakıştığı ada olsa gerek. Comino ve Gozo adalarına günübirlik bir tekne turu yapıp, Sicilya'ya kolayca geçmek için bir bahane olur. Vizesi de zorluk çıkarmıyor. Hem tarihi bir gezi, hem de iki günlük bir hafta sonu kaçamağı için ideal.

2019 Yıllık seyahat rehberi

NOT: COACHELLA NİSAN'DA GELİYOR

12 Nis 2019 – 21 Nis 2019 Tarihleri arasında Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde gerçekleşecek festivali bu sefer kaçırmak istemiyorsan, Nisan biletimizi hemen alalım. Sonra Şeyma Subaşı'nın fotoğraflarına bakıp bakıp ağlamayalım.

Türkiye’nin Nisan rotasında ise Abant, Safranbolu ve Ağva’da güzel bir kamp yapılır derim. Çadır mevsimlerinin ilk baharında yakın arkadaş grubunla közde patates yapıp, dağ tırmanışı yapma mevsimi. Çadır kurmaktan korkma; çok daha uygun ve özgür bir tatilin yegane gerçeği olsa gerek. Tercihini yapmadan önce kamp haberlerime bakmalısın.

2019 Yıllık seyahat rehberi

MAYIS

19 Mayıs tatili için kısa bir kaçış rotası neresi olabilir?... Tüm yurtta bahar havasının hemen hemen her yerde hissedildiği Mayıs ayında gidilecek yerlerin başında Kapadokya, Maşukiye ve Batı Karadeniz gelir. Bu rotalar bir balayı veya doğum günü hediyesi de süprizi olabilir. Kapadokya’da Göreme, Ürgüp, Derin Kuyu, Ihlara Vadisi, Hacı Bektaş, Üçhisar’ı görüp, Maşukiye’de günübirlik bir piknik yapılır. Hep o balona binmek istemişimdir. Mayıs ayı bu hayalim için bir başlangıç sayılır.

2019 Yıllık seyahat rehberi

BALAYI DURAKLARI

Klasik bir romantik mola için bu aylarda Avrupa için geri sayım başladı diyebiliriz. Çiçekler açtı, Eyfel Kulesi ışıklarını yaktı. O zaman bir Paris bileti bakmanın da vakti geldi. Belki de hayallerini kurduğun balayı rotanın mevsimi gelmiştir. Tatlı bir yıl dönümü sürprizi ya da bir evlenme teklifi de olabilir. Romantizmin tadı Mayıs'a bir ayrı yakışıyor. Kapadokya ya da Paris bir çifti mutlu edecek iki güzel şehir.

Bu sırada Prag da Bahar Müzik Festivali 3 hafta boyunca senfoni, opera ve oda konserleri ile devam ediyor. Charles Köprüsü ve Dans eden Bina'da bir fotoğraf için bile gidilir. Gotik kültürün asaleti altında Prag mı, müzekenti, kültür şöleni romantik Paris mi? Mayıs'ta seçim senin.

2019 Yıllık seyahat rehberi

HAZİRAN: YAZ TATİLİNE MERHABA

Kuzeyde, İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya, günler neredeyse hiç bitmeden beyaz gecelere girerken, gün batımının zorlaştığı ve saatlerce ısındığı günler vaat ediyor. Bu ülkelerde 'hareket' beklentisini minimuma indirip, biraz daha yavaş bir tempoyla gezmek doğru olur. İsveç’e gidilecek en güzel zaman Haziran ayı. Zira soğuk değil ve üstüne üstlük 21(uzun gün) Haziran’da burada bulunma şansın var. Yazın Avrupa’da nereye gidilir, diye soranlara duyurulur!

2019 Yıllık seyahat rehberi

Kanada Montreal Film ve Uluslararası Caz Festivalleri için yılın zamanı. Festivallere, sanatlara, iyi yemeklere, iyi yaşamak ve yaşamın tadını çıkarmaya bayılan bir şehre tanık olun: Tam bir dilsel-kültürel kimliğin standart taşıyıcısı. ‘Zaten bir iki günüm var, uzağa gitmeye ne gerek var?’ dersen İzmir tatlı bir kaçış olabilir. Okulların kapandığı Haziran ayında çıkacağın uzun aile tatili planına ise Dalyan, Kaş ve Fethiye’yi yazıyorum. Ne çok bunaltır, ne de üşütür.

2019 Yıllık seyahat rehberi

TEMMUZ

Avrupa Temmuz'da hala popüler ancak bununla birlikte daha yüksek fiyatlar ve kalabalıklar geliyor. 400'lük biletler 1500 oluyor. Popüler tatil beldelerinde adım atacak yer kalmıyor. Biz ters köşe yapıp ucuz ve sakin bir rota için Romanya veya Ukrayna’yı düşünelim. Kiev’de veya Lviv'de bir bahar ayı; Polonya’nın milli parkları bu mevsimde pek bir güzel. Üstelik uçak biletleri çok daha uygun.

2019 Yıllık seyahat rehberi

Antalya ve Bodrum sezonu da Temmuz’da fokurdamaya başladı. Biraz klişe olsalar da seviyoruz buraları. Ağustos'da çekilmez derecede kalabalık olacak. Temmuz ayı otel fiyatlarına baktın mı? Gümbet'e bugün yapacağın rezervasyon için Temmuz’da bana teşekkür edeceksin.

2019 Yıllık seyahat rehberi

AĞUSTOS: TREN SEYAHATİ

Biraz macera biraz fotoğraf arayanlara özel Sibirya turu; hem de Ağustos'da… Trenle 21 gün süren, Rusya’yı batıdan doğuya trenle geçmek bozkır ve ormanlar, dağlar ve insanlar arasında müthiş bir tur. Hem biraz farklılık olur. İskandinavya da Ağustos ayına yakışan bir ülke. Eğer müziğe gidiyorsan Hırvastistan’da, tarihi ortamlarda seçebileceğin çok sayıda müzik festivali var. Peru ve Tibet’in de uçak bileti fiyatlarına bak derim.

2019 Yıllık seyahat rehberi

DENİZ, KUM, GÜNEŞ

Marmaris, Göçek, Didim ve alakaya maydanoz Van seyahati için Ağustos ayı derim. Kışın yer bulamadığın Van ekspresinin acısını, yazın Van gölünün muhteşem manzarasıyla telafi edersin.

EYLÜL

Eylül dedin mi benim aklıma Amsterdam’dan daha iyi bir seçenek gelmez. Kışın Ankara soğuğuyla ne tadını çıkarabilirsin, ne de ucuz bilet bulabilirsin. En iyisi mi sen beni dinle; mevsimin en tatlı saatlerinde Amsterdam’a uç. Alternatif öneri şehrim ise asil Londra olacak.

2019 Yıllık seyahat rehberi

Bir Asya rotası için önceden gidip, senin için deneyimledim. Eylül’ün yakıştığı bir başka memleket varsa kuşkusuz orası Çin. Hem ucuz, hem gezecek birçok şehir var. Uçak biletin ve rezervasyonların için 12’den atış yaparsan çok uyguna bir tatil yapmış olursun.

2019 Yıllık seyahat rehberi

Türkiye’de kalmakta ısrarcıyım diyorsan da bitmeyen yağmur sezonu ve kara kış bastırmadan bir yayla turizmi yap derim. Giresun’dan başlayıp, Trabzon, Rize, Artvin diye devam edersin. Nefis Karadeniz yemeklerini tadar, bir yayla şenliğine gidersin.

2019 Yıllık seyahat rehberi

EKİM

Orta Doğu çanları çalıyor, duyuyor musun? Tarihi ve kültürel bir durak için Kudüs ne güzeldir şimdi… Üç büyük dini bünyesinde barındıran bu kutsal şehirde tüylerini diken diken edecek bir yolculuk yapabilirsin. Mescid-i Aksa'da dua'nı edip, etli hurmalarını tadabilirsin. Gökdelenleriyle çöl bir arazi üzerine kurulu havalı şehir Dubai'de aklında olsun. Üç kişiden ikisinin seyahat takvimine eklediği bir Mısır planı vardır mutlaka. Gitmeye kararlıysan Ekim ayında ziyaret etmelisin. Bütçenin kaldırabileceği bir rota seçeceğine eminim.

2019 Yıllık seyahat rehberi

FESTİVAL MEVSİMİ

Ekim’de bazı yerel festivalleri de takip etmende fayda var. 7'den 70'e müzik ve eğlence için koskoca bir yıla bir festival rotası ekle. Mesela Almanya’nın bira festivali için biletlerin satış tarihini kaçırmak istemezsin. Not: Hindistan seferini şaşırtacak bir teklif daha vereyim: Diwali, Hindistan’ı havai fişekler altında görebileceğiniz eğlence dolu bir festival. Aslında Hinduların kutladığı bir festival olsa da zamanla ulusal bir festivale dönüşmüş. Işıklar Festivali olarak da biliniyor. 19 Ekimde!

Her yıl 1-9 Ekim tarihleri arasında Tayland’ın muhteşem adası Phuket’te düzenlenen çok farklı bir etkinlik var. Phuket Vejetaryen Festivali, ülke ekonomisinin kar etmesi için insanların et yememesinden dolayı ortaya çıkmış. İlgililere duyurulur.

Safran Festivali, İspanya’da Consuegra şehrinde 1963 yılından beri kutlanan çok güzel bir festival. Her yıl festival Ekim ayının son iki haftasında safran tarlalarında yapılıyor.

Kirazdır, hasattır, üzümdür derken birçok yerel kültüre adım atabilirsin. Ekim ayına bonus bir yer daha önereyim: Hem ucuz, hem yakın, hem de tanıdık: Üsküp. Osmanlı'nın buram buram izleri duruyor hala. Şehrin dokusuyla örtüşüyormuş gibi görünen şaşalı köprüler, havuzlar ve bronz ve mermer heykeller şehre serpiştiriliyor. Para birimini seveceksin.

2019 Yıllık seyahat rehberi

KURTLAR SOFRASI: ANADOLU'NUN BAĞRINA GİDELİM

Anadolu’nun ırmağından su içip, camisinden geçip, toprağını görmek için Adana, Antep, Mardin, Malatya der susarım. Anadolu'nun leziz yemeklerini yemeden olur mu hiç... Mardin'nin çatı evlerindeki adetlerini hep merak ederdim. Adana'da bir kebap sofrası için günübirlik bile gidilir. Çocuklarınla hafta sonu eğlenceli anlar yaşamak ve farklı yerler keşfetmek istiyorsan, İstanbul'a 3 saat uzaklıkta olan İğneadayı tercih edebilirsin.

2019 Yıllık seyahat rehberi

KASIM

Yazın değil ama, bu aylarda yavru vatan Kıbrıs bir ucuzluyor ki sorma… Hava hala güzel, kalabalık biraz dindi, uçak biletleri de ucuzladıysa Kasım’a yazıyorum yavru vatanı. Eğlence ve sakinleştirici bir tatil isteyenlerin yanı sıra, adrenalin ve keyifli bir macera arayanların da adresi. Kıbrıs ziyaretçilerini eşsiz kumsallarıyla, cıvıl cıvıl eğlence mekanlarıyla ve hafızalardan silinmeyecek tarihi dokusuyla büyülüyor. Kapalı Maraş hikayesini bir de şehrin kendisinden dinleyin.

2019 Yıllık seyahat rehberi

Rotayı biraz daha şaşırtırsak, artık Amerika rüyası için vakit geldi derim. Bir New York ya da Kaliforniya akşamı Kasım’da bir başka. Biraz yağmurun tadına bakman mümkün ama bu şehirlerin sakinleştiği anları yakalamak zor. Bu ülkede her bir eyaletindeki yaşamın farklı oluşu ile kısa bir tatilde birçok yeni mekân keşfedebilir ve yeni insanlarla tanışabilirsin. San Francisco'da bir araba kiralayıp Vegas'a varabilirsin. Şimdiden söylüyorum ki kumbaran hazır olsun.

2019 Yıllık seyahat rehberi

BİRİ KAMP MI DEDİ?

Benim için Kasım dedin mi kamp mevsimi demektir. Polonezköy, Yuvacık, Assos, Cunda ve Kaz dağları yaz aylarından ziyade sonbaharda bir başka güzelleşiyor. Yeterince odunla yola koyulduğun sürece, ısınmak hiç de zor değil. Yeşil, bol oksijenli, hafif esintili ama üşütmeyen bir havası oluyor. Balık restoranlarının balığı taze, insanın az, çayın demli olduğu mekanlar buralar. Doğru ekipmanla yoldaysan üşümek bir problem olmamalı.

2019 Yıllık seyahat rehberi

ARALIK

Döndük, dolaştık, geldik yine yılın son ayına. Yeni yıl furyasını nerede geçirebileceğine bir bakalım. Yıl başında karlı bir akşam veya sıcak bir sahil seçebilirsin. Yılın bu zamanında doğal olarak kayak yapmak popüler olsa da,  hala bozulmamış resifleri ve tropik yağmur ormanlarını dünya çapındaki tüplü dalış, yelkencilik için Güney Afrika'yı düşünebilirsin. Safaride genelde beş büyük (fil, bufalo, leopar, gergedan ve aslan) görmek amaçlanıyor; aslanlarla yatıp, kaplanlarla kalkacağın bir rota için Serengeti derim. Tanzanya’ya bağlı Zanzibar adasının korunan bölgesi safari hayallerin için.

2019 Yıllık seyahat rehberi

SAFARİ?

Afrika kıtasının en büyük milli parkı Kruger de 517 kuş türüne, 11 bin civarı file, 147 memeli türüne ve Safari seyahatinin olmazsa olmazı Big Five adlı hayvan türlerinin hepsine sahip. Gidebilmek için yeterli bütçeyi toplamana tam 1 sene var. Haydi başla!

O zaman Türkiye’de de bir Doğu ekspresi patlatıp, yılı zirvede bırakalım. 2019’u da, Ankara-Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars ana hattında sefer yapan bir trende bitirelim.

2019 Yıllık seyahat rehberi