15 Temmuz şehidi Kantarcı anısına Üsküdar'da park açılışı
ensonhaber.com

Üsküdar Belediyesi tarafından, Şehit Halil Kantarcı’nın adını verildiği, Çengelköy sırtlarında boğaz manzaralı Çamlıktepe mevkisindeki park, bu akşam iftar vakti dualarla hizmete sokuluyor.

15 Temmuz şehidi Kantarcı anısına Üsküdar'da park açılışı

15 Temmuz şehidi Kantarcı anısına Üsküdar'da park açılışı

ŞEHİT HALİL KANTARCI KİMDİR

28 Şubat sürecinde idamla yargılanan ve 16 yaşında hapishaneye girip 25 yaşında çıkan Halil Kantarcı, suçsuzluğunun anlaşılmasının üzerine beraat etmişti. 15 Temmuz akşamı bir an düşünmeden meydanlara koşan Kantarcı, darbeye direndiği Çengelköy’de FETÖ’cü hainler tarafından iki kurşunla şehit edildi.

15 Temmuz şehidi Kantarcı anısına Üsküdar'da park açılışı

36 yaşındaki Halil Kantarcı, FETÖ’nün darbe girişimini televizyondan öğrendi. Çengelköy Karakolu'nun askerler tarafından basıldığını duyan 3 çocuk babası Kantarcı, milli iradeye destek için meydanlara çıkmak istedi. O sırada dışarıdan patlama seslerinin duyulması üzere eşi Ayşe Kantarcı gitmesini istemese de Halil Kantarcı, "Bana bir şey olacaksa evde de olur. Hakkını helal et" diyerek evden ayrıldı. Evden çıkmadan önce çocuklarını öpen Kantarcı, Çengelköy’de vatanı, milleti ve imanı için direndiği FETÖ'cü askerler tarafından vuruldu. Eşinin gece boyunca aradığı ancak ulaşamadığını söylediği Kantarcı, kaldırıldığı Ümraniye Atlas Hastanesi'nde şehit düştü.

Halil Kantarcı’nın ömrü boyunca paralel çeteyle savaştığını söyleyen kardeşi Kadir Kantarcı, ağabeyinin son sözünün "Eşimi ve çocuklarımı çok seviyorum. Onları ümmete emanet ediyorum" olduğunu söyledi.

16 YAŞINDA İDAMLA YARGILANDI

Halil Kantarcı, henüz 16 yaşındayken Milli Gençlik Vakfı'na üye olduğu, oturduğu mahalledeki meyhanelere saldırdığı ve tehdit ettiği iddiasıyla İstanbul'da gözaltına alınmıştı. Kantarcı, hakkında yapılan asılsız iddialar ve hukuksuz yargılama sürecinin ardından idamla yargılanmıştı.

Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından idamla yargılanan Kantarcı, hakkında yapılan iddialara delillerle karşı çıkmıştı. Günlerce Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde işkenceye maruz kalan Kantarcı, beş çocukluk arkadaşıyla birlikte İstanbul 2 No.'lu Devlet Güvenlik Mahkemesinde yargılandı. Yargılama sürecinde 10 yıla yakın hapis yatan Kantarcı, suçsuz olduğunun anlaşılması üzerine hakim kararıyla beraat etti.

Çengelköy Mezarlığı’na defnedilen Halil Kantarcı, geride ümmete emanet ettiği 9 aylık Ömer Tarık, 2,5 yaşındaki Zeynep Serra ve 9 yaşındaki Ali Cihad’ı bıraktı.

Şehit Halil Kantarcı’nın ardından 9 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği bir kampanya ile Sri Lanka’da bir Şehit Halil Kantarcı’nın Yetimhanesi kurulmaya başlandı. Ayrıca şehidin ismi, İstanbul Üsküdar’da bir anaokuluna ve İzmir Kemalpaşa’da bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.